Derwisjen of Islamitische Heilige Mannen

Derwishen of islamitische heiligmannen namen in het religieus tolerante Istanbul een bijzondere plaats in. Net als christelijke monniken zwierven sommige derwishen over het platteland of door de stad, terwijl anderen in gemeenschappen of ordes leefden. De bekenste orde is die van de Mevlevi-derwishen, de volgelingen van de filosoof en mystieke dichter Jalal ad-Din Rumi (1207-1273), die ook wel Mevlana, ‘onze meester’ wordt genoemd. Mevlevi-derwishen proberen door middel van gebed, muziek en wervelende dans in contact te komen met Allah. Hun rechterhand is bij de dans omhoog gericht om de hemelse zegen te ontvangen, die ze met de linkerhand doorgeven naar de aarde. De volgelingen van Mevlana woonden in tekkes, ook wel Mevlevihanesi genoemd. Vanmour heeft de Mevlevihane geschilderd die vlakbij het Palais de Hollande in Pera stond. Het was de oudste van de stad en bestond naast een gebedshal of danszaal (semahane), uit kamers voor de derwishen, een kamer en een speciale gebedsruimte voor hun leider de sheikh, een vrouwensectie, een bibliotheek, een eetzaal en keuken, een publieke fontein, een klokkenkamer van waaruit het gebedsuur werd aangekondigd en een begraafplaats.

De ceremonie begon wanneer de leider van de derwishen zijn zetel verliet en aan de rand van de dansvloer ging staan om zijn volgelingen toe te spreken. Vanmour heeft hem rechts op het schilderij afgebeeld in de contemplatieve houding die hij gedurende de gehele ceremonie zou aannemen. Hierna groetten de derwishen hun leider één voor één, zoals de twee mannen op de voorgrond dat doen en vervolgens begonnen zij hun gebed. Door op het ritme van de muziek op dezelfde plek rondjes te draaien raakten ze in een trance. De derwishen dragen de kenmerkende cilindervormige hoed, de sikke, en lange wollen kleding die bij het ronddraaien in een mooie cirkel om hen heen zwierde.Op het balkon, dat we links boven zien, wordt fluit gespeeld. Vanmour heeft twee toeschouwers wel heel prominent afgebeeld.

Insider-gids voor de Whirling Derwisjen Show in Istanbul,Turkey , inclusief showdagen, waar tickets te kopen, wat te verwachten van uw bezoek. Geniet van een muzikaal repertoire met wervelende derwisjen, en volg de mystieke dans die de Istanbul.Istanboel.Turkije. Istanbul bewonderen in het Hodjepasha Cultureel Centrum.

Dansende derwisjen in Hodjapasha,Istanbul,Sultanahmet,Konya. Istanboel.Turkije.Turkey.Fatih,
Istanbul: originele wervelende derwisjceremonie. De Derwisjen van Istanbul. Dansende derwisjen.
Istanboel dansende derwisjen Turkije -DANSENDE DERWISJEN IN ISTANBUL. Dansende derwisjen in Hodjapasha. De Derwisjen van Istanbul.
Groep dansende derwisjen in Istanbul. Wervelende derwisjen show Istanbul (2023.2024.2025.2026 Gids met Tickets)